Wspólne gotowanie
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
Dnia 25 października odbył się Dzień Ukraińskiego Gotowania. Naszym przewodnikiem po ukraińskich przysmakach była Pani Wiera, która uczyła nas gotować barszcz ukraiński. Nasi uczniowie ochoczo zabrali się do pracy- obierali i kroili warzywa, mieszali. Pani Wiera zdradziła nam kilka sekretów ukraińskiej kuchni. Okazało się, że gotowanie wymaga wiele pracy. Efekty gotowania Naszych uczniów można zobaczyć na zdjęciach- nie ukrywamy wyszło PRZEPYSZNIE! A jeśli ktoś ma ochotę na ten przepyszny barszcz ukraiński przepis zostawiamy poniżej i życzymy Smacznego! :)
BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:
4 l wody
½ kg mięsa wieprzowego
3 surowe buraki
3 marchewki
5 średniej wielkości ziemniaków
2 duże cebule
1 szklanka ziaren fasoli
½ małej główki białej kapusty
½ małej główki czosnku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć na noc.
- Mięso gotować z włoszczyzną i przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Dodać fasolę.
- Marchewkę i buraki obrać i zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać marchewkę i buraki, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy.
- Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić.
- Do wywaru dodać ziemniaki, gdy będą prawie miękkie dodać do wywaru poszatkowaną kapustę.
- Do wywaru na koniec dodać (gdy kapusta miękka) usmażone warzywa
z patelni (marchewka z cebulą i burakami) oraz mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. - Całość doprawić solą i pieprzem. Można do smaku dodać np. odrobinę przyprawy typu kucharek.
- Do każdej porcji barszczu na talerzu dodać koperek i kleks kwaśnej śmietany.
Życzymy smacznego!
Wspólne gotowanie
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
Próbna ewakuacja
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
Dnia 20 października 2022 roku odbyła się w naszej szkole próbna ewakuacja. To bardzo ważne ćwiczenia, które uczą nas jak zachować się w sytuacji m.in. pożaru. Pielęgniarka medycyny szkolnej, pani Joanna Sodolska, oraz strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej z naszej miejscowości przypomnieli uczniom zasady pierwszej pomocy. Dodatkowo każde dziecko mogło z bliska zobaczyć jak wygląda wyposażenie wozu strażackiego. Bardzo nam miło, że wśród naszych uczniów są osoby, które w przyszłości chcą pomagać innym będąc strażakami.
Wycieczka na Ślężę i do kina
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
W poniedziałek, 17 października 2022 roku, uczniowie klas IV-VIII pojechali na wycieczkę do Sobótki i Wrocławia. Pierwszym punktem wyjazdu było zdobycie góry Ślęży. Krok za krokiem, niektórzy szybciej a niektórzy wolniej, pokonywaliśmy odległość ciesząc się z pięknej jesiennej pogody. Następnym punktem był przejazd do Wrocławia i seans filmowy w kinie. Film „Chłopiec zza szyby” skłonił nas do zastanowienia się i docenienia w jeszcze większym stopniu wartości takich jak: rodzina, przyjaźń, prawda czy dobro.
Dzień Edukacji Narodowej
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
Dnia 13 października 2022 roku odbył się w szkole uroczysty apel z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Tego popołudnia odwiedzili nas zaproszeni goście w tym m.in nauczyciele emerytowani. Samorząd Uczniowski przygotował część artystyczną, w której przedstawione zostały sceny z „Małego Księcia”. Jest to lektura, która i tym razem dała nam do myślenia. Dzień Edukacji Narodowej to okazja, aby wyrazić wdzięczność tym, którzy się o nas troszczą, wychowują nas, uczą, a w ten sposób otwierają nam oczy i serce na świat. W drugiej części apelu podziękowaliśmy Pani Dyrektor, nauczycielom i pracownikom szkoły za ich trud i zaangażowanie w naszą edukację i wychowanie.
Wycieczka do Kalisza
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI
Dnia 4 października 2022 roku uczniowie klas IV-VIII wzięli udział w wycieczce do Rezerwatu Archeologicznego w Kaliszu-Zawodziu. Miejsce to znajduje się w najstarszej części miasta, na terenie wczesnośredniowiecznego grodu. Tego dnia pan przewodnik opowiedział uczniom jak wyglądało codzienne życie w średniowieczu. Mogli oni zajrzeć do zrekonstruowanych chat, dotknąć replik średniowiecznych przedmiotów oraz posłuchać o zwyczajach ludzi żyjących w tamtych czasach. Dzieci zwiedziły również osiemnastowieczną chatę przeniesioną ze starego miasta w Kaliszu. Następnie uczniowie dowiedzieli się co jedli ludzie żyjący w średniowieczu po czym mieli okazję samodzielnie przygotować podpłomyki, które upiekli w ognisku. Dodatkową atrakcją były zwierzęta, które na co dzień żyją w rezerwacie.
Życzenia z okazji Dnia Seniora
- Szczegóły
- Kategoria: AKTUALNOŚCI