Dnia 9 listopada odbył się w szkole uroczysty apel upamiętniający rocznicę Odzyskania przez Polskę Niepodległości. O godz. 11.11 odśpiewaliśmy hymn Polski a następnie każda klasa przedstawiła scenkę z historii naszego kraju. Uczniowie razem z nauczycielami i pracownikami szkoły śpiewali pieśni patriotyczne. Pani Dyrektor Barbara Nowak przypomniała uczniom, jak ważne jest dla Polaków Święto Odzyskania Niepodległości oraz wyraziła nadzieję, która jest również w sercach nas wszystkich, że przyjdzie dzień, kiedy nasi koledzy z Ukrainy będą świętować zakończenie wojny.  

 

     Dnia 28 października odbyło się w naszej szkole uroczyste Pasowanie na Ucznia Klasy Pierwszej. Uczniowie przygotowali część artystyczną w której pokazali swoje zdolności matematyczne, polonistyczne oraz znajomość języka angielskiego. Wśród gości byli rodzice, nauczyciele oraz Pani Dyrektor Barbara Nowak, która uroczyście pasowała naszych pierwszoklasistów na uczniów Szkoły Podstawowej im Marii i Lecha Kaczyńskich w Cieszynie. 

 

      Dnia 27 października obyły się w naszej szkole zajęcia z Panem Doświadczalskim. Przedstawił on przedszkolakom oraz uczniom klas 1-3 sekrety doświadczeń chemicznych. Dowiedzieliśmy się dlaczego jeden balon spada szybciej niż drugi. Towarzyszyło nam mnóstwo emocji, a przy tym dowiedzieliśmy czym są doświadczenia chemiczne. 

 

     Dnia 27.10.2022 r. uczniowie klas IV-VIII uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Antonina, której celem było poznanie rezerwatu przyrodniczego „Wydymacz”. Dzień był idealny na taki właśnie wyjazd, bo było ciepło, słonecznie, a w rezerwacie ciekawie i cicho. Zanim wybraliśmy się do rezerwatu, zapoznaliśmy się z ciekawą ofertą edukacyjną przygotowaną przez Nadleśnictwo Antonin. Uczniowie w specjalnych multimedialnych izbach mogli zobaczyć ptaki i ssaki naszych lasów, rozpoznać ich po głosie oraz obejrzeć ślady, które zostawiają te zwierzęta w ziemi. W rezerwacie uczniowie wyposażeni w lornetki obserwowali głównie wodne ptaki, rozpoznawali gatunki drzew i ślady działalności różnych owadów. Zatrzymaliśmy się również przy Pałacu Myśliwskim Radziwiłłów, obejrzeliśmy także kryptę grobową tego rodu przy miejscowej kaplicy. Podsumowaniem ciekawego dnia był krótki pobyt na plaży ośrodka rekreacyjnego w Antoninie. Takie zakończenie wycieczki sprawiło uczniom dużą przyjemność i radość.  

 

innowacja ogrodki 2

   Zakończyliśmy prace związane z realizacją innowacji, w której brało udział 22 uczniów z klas od I do VIII. W październiku uczniowie zebrali plony ze swych ogródków. Okazało się, że w każdym ogródku- skrzynce zebrano warzywa o dużych rozmiarach. Uczniowie czuli dumę z uzyskanych zbiorów. Warzywa od wiosny były wykorzystywane w przedszkolnej kuchni, a w październiku w gotowaniu barszczu ukraińskiego przez grupę uczniów z klas IV-VI w ramach innowacji. Czekamy na kolejnych chętnych uczniów do prac w ogródku i kontynuowania innowacji wiosną.

 

     Dnia 25 października odbył się Dzień Ukraińskiego Gotowania. Naszym przewodnikiem po ukraińskich przysmakach była Pani Wiera, która uczyła nas gotować barszcz ukraiński. Nasi uczniowie ochoczo zabrali się do pracy- obierali i kroili warzywa, mieszali. Pani Wiera zdradziła nam kilka sekretów ukraińskiej kuchni. Okazało się, że gotowanie wymaga wiele pracy. Efekty gotowania Naszych uczniów można zobaczyć na zdjęciach- nie ukrywamy wyszło PRZEPYSZNIE! A jeśli ktoś ma ochotę na ten przepyszny barszcz ukraiński przepis zostawiamy poniżej i życzymy Smacznego! :)

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI

 

Składniki:

4 l wody

½ kg mięsa wieprzowego

3 surowe buraki

3 marchewki

5 średniej wielkości ziemniaków

2 duże cebule

1 szklanka ziaren fasoli

½ małej główki białej kapusty

½ małej główki czosnku

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć na noc.
  2. Mięso gotować z włoszczyzną i przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Dodać fasolę.
  3. Marchewkę i buraki obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać marchewkę i buraki, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy.
  6. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić.
  7. Do wywaru dodać ziemniaki, gdy będą prawie miękkie dodać do wywaru poszatkowaną kapustę.
  8. Do wywaru na koniec dodać (gdy kapusta miękka) usmażone warzywa
    z patelni (marchewka z cebulą i burakami) oraz mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Całość doprawić solą i pieprzem. Można do smaku dodać np. odrobinę przyprawy typu kucharek.
  10. Do każdej porcji barszczu na talerzu dodać koperek i kleks kwaśnej śmietany.

 

Życzymy smacznego!

 

"SZKOŁA PAMIĘTA!"

pamietamy