Dnia 25 października odbył się Dzień Ukraińskiego Gotowania. Naszym przewodnikiem po ukraińskich przysmakach była Pani Wiera, która uczyła nas gotować barszcz ukraiński. Nasi uczniowie ochoczo zabrali się do pracy- obierali i kroili warzywa, mieszali. Pani Wiera zdradziła nam kilka sekretów ukraińskiej kuchni. Okazało się, że gotowanie wymaga wiele pracy. Efekty gotowania Naszych uczniów można zobaczyć na zdjęciach- nie ukrywamy wyszło PRZEPYSZNIE! A jeśli ktoś ma ochotę na ten przepyszny barszcz ukraiński przepis zostawiamy poniżej i życzymy Smacznego! :)
BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:
4 l wody
½ kg mięsa wieprzowego
3 surowe buraki
3 marchewki
5 średniej wielkości ziemniaków
2 duże cebule
1 szklanka ziaren fasoli
½ małej główki białej kapusty
½ małej główki czosnku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć na noc.
- Mięso gotować z włoszczyzną i przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Dodać fasolę.
- Marchewkę i buraki obrać i zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać marchewkę i buraki, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy.
- Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić.
- Do wywaru dodać ziemniaki, gdy będą prawie miękkie dodać do wywaru poszatkowaną kapustę.
- Do wywaru na koniec dodać (gdy kapusta miękka) usmażone warzywa
z patelni (marchewka z cebulą i burakami) oraz mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. - Całość doprawić solą i pieprzem. Można do smaku dodać np. odrobinę przyprawy typu kucharek.
- Do każdej porcji barszczu na talerzu dodać koperek i kleks kwaśnej śmietany.
Życzymy smacznego!